Bramborovo-mrkvové placky

Na cca 20 placek:

  • 500 g syrových brambor
  • 250 g mrkve
  • 1 vejce
  • 100 g hladké celozrnné mouky (lze použít i klasiku)
  • 50 g sezamových či lněných semínek)
  • 125 g (půl vaničky) polotučného tvarohu
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl dle chuti

Brambory oloupejte a mrkev očistěte, a poté vcelku uvařte do změknutí (trvá to přibližně čtvrt hodiny, dle velikosti zeleniny). Poté nechte vychladnout a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Přidejte tvaroh, vejce, prolisovaný česnek, semínka, koření, sůl a mouku.

Pořádně propracujte rukou a vypracujte těstíčko, které sice bude lepivé, ale bude hezky kompaktně držet pohromadě a půjde lehce tvarovat. V případě, že by tomu tak nebylo, přidejte ještě trošku mouky a těsto dolaďte.

Tvořte placky o tloušťce cca 1 centimetr. Připravené placičky opékejte v malé vrstvě tuku na kvalitní pánvi dozlatova, více zdravě je můžete upéct v troubě - na 200°C (horkovzduch) přibližně 25 minut.

Pokud to stavy vašich zásob umožňují, doporučujeme při servírování doplnit libovolnou zeleninou a také obohatit o bílkoviny, například v podobě masa, sýra, vejce, mléčných výrobků či luštěnin. Můžete je přidat jako přílohu k plackám, nebo klidně přidat i do placek samotných, pokud se tato úprava hodí.

Bramborovo-mrkvové placky