100 g hladké celozrnné mouky (lze použít i klasiku)
50 g sezamových či lněných semínek)
125 g (půl vaničky) polotučného tvarohu
3 - 4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
sůl dle chuti
Brambory oloupejte a mrkev očistěte, a poté vcelku uvařte do změknutí (trvá to přibližně čtvrt hodiny, dle velikosti zeleniny). Poté nechte vychladnout a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Přidejte tvaroh, vejce, prolisovaný česnek, semínka, koření, sůl a mouku.
Pořádně propracujte rukou a vypracujte těstíčko, které sice bude lepivé, ale bude hezky kompaktně držet pohromadě a půjde lehce tvarovat. V případě, že by tomu tak nebylo, přidejte ještě trošku mouky a těsto dolaďte.
Tvořte placky o tloušťce cca 1 centimetr. Připravené placičky opékejte v malé vrstvě tuku na kvalitní pánvi dozlatova, více zdravě je můžete upéct v troubě - na 200°C (horkovzduch) přibližně 25 minut.
Pokud to stavy vašich zásob umožňují, doporučujeme při servírování doplnit libovolnou zeleninou a také obohatit o bílkoviny, například v podobě masa, sýra, vejce, mléčných výrobků či luštěnin. Můžete je přidat jako přílohu k plackám, nebo klidně přidat i do placek samotných, pokud se tato úprava hodí.