Celostátní kuchařská soutěž Finále Zdravá 5 je spuštěna!

Přihlásit tým

KDO MŮŽE SOUTĚŽIT?
Do prvního kola soutěže se mohou přihlásit tříčlenné týmy z každé mateřské školy, základní školy, dětského domova nebo nízkoprahových či volnočasových klubů v ČR. Zařazení do soutěžních kategorií je následovné: Mateřská škola, Základní škola mladší žáci (1. a 2. třída), Základní škola starší žáci (3. – 5. třída), Základní škola žáci druhého stupně (6. – 9. třída) a kategorie dětská zařízení. Každá škola, dětský domov i nezisková organizace mohou přihlásit libovolný počet tříčlenných týmů (výjimku mají dětské domovy, kde jeden tým může mít až 5 dětí). Klienti dalších školských a sociálních zařízení jako jsou nízkoprahová zařízení a další subjekty pracující s dětmi a mládeží se mohou zúčastnit také a budou zařazeni do kategorie Dětská zařízení.

O CO SOUTĚŽÍME
V letošním ročníku soutěžíme především o účast v hlavním kole soutěže, které proběhne v Praze a také o zážitkové a materiální ceny i finanční odměnu pro celý tým.

ZADÁNÍ A PŘIHLÁŠKA DO SOUTĚŽE

Pro každou kategorii je povinné vyplnit přihlášku a splnit následující zadání. K přihlášce na webu Zdravé 5 je potřeba přiložit popis přípravy pokrmu včetně receptu, fotografie z přípravy a servírování nebo stolování, krátký příběh, který se s receptem pojí. Vždy zvolte jednu hlavní fotografii, která bude nejlépe zobrazovat připravený pokrm. Upozorňujeme, že ve finálním bodování rozhoduje splnění zadání, soutěžní recept (složení, suroviny, postup), příprava, stolování/servírování, příběh, využití surovin, ale také kvalita (ostrost) fotografií.

Hlásit se můžete v období od 3. února do 28. dubna 2025. Subjekt musí být registrován v systému Zdravé 5 a pod svými přístupovými údaji vyplňuje a nahrává přihlášku do soutěže. Součástí přihlášky musí být název soutěžního týmu (přezdívka), název pokrmu, soutěžní kategorie, fotografie (maximálně 4, každá o velikosti maximálně 1 MB, fotografie by měly být ostré a nerozmazané) a popisek s receptem, případně dalším sdělením, které s receptem souvisí.

Kategorie MŠ (děti od 4 let)


ZADÁNÍ: "PŘÍBĚH NA TALÍŘI"
Připravte pokrm, který bude obsahovat libovolnou zeleninu. Kromě toho vytvořte na talíři obrázek nebo příběh z ingrediencí – například zeleninové postavičky, domečky nebo zvířátka.

Podmínky:

  • Pokrm musí být hlavně ze zeleniny, ale můžete využít i jiné suroviny, které dotvoří příběh na talíři.
  • Děti by měly využít všechny zakoupené suroviny a naučit se neplýtvat.
  • Jeden tým (3 děti) se musí vejít do celkové částky 200 Kč za suroviny.
Další požadavaky:
  • Součástí zadání je slavnostní servírování, jehož fotku přiložte k přihlášce.
  • Recept by měl být připraven tak, aby nevznikal odpad.
  • Nezapomeňte připojit příběh, který s receptem souvisí (proč jste zvolili daný pokrm, komu jste ho věnovali apod.).
  • Na přípravě obrázku/výtvoru na talíři se musejí podílet děti.


Kategorie 1.-2. třída


ZADÁNÍ: "TAJNÁ KRABIČKA"
Připravte originální vyváženou svačinu do školy, kterou je možné vzít do krabičky nebo skleničky. Kromě jídla vytvořte ke svačině „tajný vzkaz“ – například krátkou básničku nebo milou zprávu na papírku, která udělá radost tomu, kdo ji objeví.

Podmínky:

  • Svačina musí být chutná, vyvážená a praktická na přenos.
  • Děti by měly využít všechny nakoupené suroviny a neplýtvat.
  • Jeden tým (3 děti) se musí vejít do celkové částky 200 Kč za suroviny (pro 3 porce).
Další požadavaky:
  • Recept by měl být připraven tak, aby nevznikal odpad.
  • Nezapomeňte připojit příběh, který s receptem souvisí (proč jste zvolili daný pokrm, komu jste ho věnovali apod.).
  • Pokrm musí připravovat děti samy.


Kategorie 3.-5. třída


ZADÁNÍ: "MUFFIN NA TÉMA"
Připravte originální muffiny (sladké nebo slané), které budou obsahovat ovoce nebo zeleninu. Muffiny by měly mít určité téma, například „les“, „zvířata“, „roční období“, „příroda“ apod.

Podmínky:

  • Muffiny mohou být jakékoliv, ale musí obsahovat ovoce nebo zeleninu jako jednu z hlavních surovin.
  • Děti by měly využít všechny suroviny a neplýtvat.
  • Jeden tým (3 děti) se musí vejít do celkové částky 200 Kč za suroviny.
Další požadavaky:
  • Součástí zadání je slavnostní servírování, jehož fotku přiložte k přihlášce.
  • Recept by měl být připraven tak, aby nevznikal odpad.
  • Nezapomeňte připojit příběh, který s receptem souvisí (proč jste zvolili daný pokrm, komu jste ho věnovali apod.).
  • Pokrm musí připravovat děti samy.


Kategorie 2. stupeň ZŠ


ZADÁNÍ: "CESTOVATELSKÝ SENDVIČ"
Připravte originální sendvič, který bude obsahovat zdroj bílkovin a bude inspirovaná kuchyní nějaké země.

Podmínky:

  • Sendvič musí být praktický na svačinu, snadno přenosný.
  • Děti by měly využít všechny suroviny a neplýtvat.
  • Jeden tým (3 děti) se musí vejít do celkové částky 200 Kč za suroviny.
Další požadavaky:
  • Součástí zadání je slavnostní servírování, jehož fotku přiložte k přihlášce.
  • Recept by měl být připraven tak, aby nevznikal odpad.
  • Nezapomeňte připojit příběh, který s receptem souvisí (proč jste zvolili daný pokrm, komu jste ho věnovali apod.).
  • Pokrm musí připravovat děti samy.


Kategorie Dětská zařízení


ZADÁNÍ: "SNÍDANĚ JAKO HOSTINA"
Připravte vyváženou snídani, která by byla vhodná na slavnostní hostinu (například narozeninovou oslavu).

Podmínky:

  • Snídaně by měla obsahovat alespoň tři různé části (např. smoothie, pečivo, něco sladkého/slaného).
  • Děti by měly využít všechny suroviny a neplýtvat.
  • Jeden tým (do 5 dětí) se musí vejít do celkové částky 400 Kč za suroviny.
Další požadavaky:
  • Součástí zadání je slavnostní servírování, jehož fotku přiložte k přihlášce.
  • Recept by měl být připraven tak, aby nevznikal odpad.
  • Nezapomeňte připojit příběh, který s receptem souvisí (proč jste zvolili daný pokrm, komu jste ho věnovali apod.).
  • Pokrm musí připravovat děti samy.
Bonusový úkol:
Připravte slavnostní dekoraci stolu z dostupných materiálů (např. ubrousky, šišky, květiny).

Finále Z5
Finále Z5

KRITÉRIA SOUTĚŽE
Odborná porota bude hodnotit složení, přípravu, vyváženost receptu, originalitu, stolování, příběh spojený s receptem a kvalitu zaslaných fotografií. Cena receptu by se měla pohybovat v hodnotě 200 Kč (pro dětská zařízení je 400 Kč na jeden tým, kde je maximálně 5 dětí). Týmy jistě u poroty zabodují i kreativním názvem receptu a celkovým pojetím – kostýmy soutěžících, dekorace apod. O postupu mezi nejlepší týmy rozhoduje splnění všech výše uvedených podmínek.

PROPLACENÍ SUROVIN
Nadační fond Albert proplatí nákup potřebný na přípravu receptu každého týmu v prvním kole, a to zasláním dárkové karty do prodejny Albert v hodnotě 200 korun (jedna dárková karta je vždy určena pro jeden tým, v případě, že přihlásíte týmů více, obdržíte více dárkových karet).

Dárkovou kartu zašleme na adresu, ale až po obdržení přihlášky (receptu, fotografie a konceptu) do soutěže a také po obdržení účtenky za nakoupené suroviny v hodnotě minimálně 200 Kč. Suroviny mohou být nakoupeny v libovolné prodejně kterékoliv maloobchodní značky. Suroviny pro více týmů jedné školy nebo třídy mohou být na jedné účtence, poukázky zašleme jedné zodpovědné osobě ve škole. Účtenky včetně jména pedagoga, názvu a adresy školy zasílejte na adresu: Silvie Zavřelová, Nadační fond Albert, Radlická 117, Praha 5, 158 00.

PRŮBĚH SOUTĚŽE
Přihlašování do soutěže je možné v období od 3. února do 28. dubna (včetně). Do finálového kola postoupí 3 nejlepší týmy z každé kategorie z celé České republiky, které splní veškeré podmínky soutěže (mimo kategorii zaměstnanci společnosti Albert). O finalistech rozhodne odborná porota Zdravé 5. Odborná porota Zdravé 5 vybere z došlých přihlášek 2 nejlepší týmy z každé soutěžní kategorie a o 1 postupujícím týmu z každé kategorie (kromě kategorie Dětská zařízení, tato kategorie nebude podléhat online hlasování) rozhodne veřejnost prostřednictvím veřejného hlasování na našich webových stránkách. 12. května 2025 oznámíme postupující týmy do finále i finální soutěžní úkol. Velké Finále, kde se nejlepší týmy utkají o vítězství 13. ročníku soutěže, proběhne 23. května 2025. Na všechny finalisty čekají hodnotné ceny, a především velký zážitek v rámci hlavní akce.

Časový harmonogram soutěže:

3. 2. 2025 Vyhlášení soutěže
3. 2.- 28. 4. 2025 Přihlašování týmů
29. 4.- 11. 5. 2025 Hodnocení poroty a hlasování
12. 5. 2025 Vyhlášení postupujících týmů
23. 5. 2025 Velké Finále – vaření s finalisty za účasti odborné poroty

Nadační fond Albert si vymezuje právo případné změny podmínek nebo termínů soutěže, které včas oznámí na www.zdrava5.cz a e-mailem škole nebo zařízení.

V případě dotazů kontaktujte
Alenu Paldusovou: alena.paldusova@albert.cz, 720 936 177
Silvii Zavřelovou: silvie.zavrelova@albert.cz, +420 775 662 733