Fazolková omáčka bez mouky

  • 1 velká cibule
  • 2 středně velké petržele
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml vody či vývaru
  • 125 ml mléka
  • cca 1 lžíce octa
  • 300 g mražených fazolových lusků
  • sůl dle chuti

V hrnci rozpalte olej a dozlatova na něm osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nebo kolečka nakrájenou petržel. Poté podlijte vodou či vývarem, stáhněte plamen, přiklopte poklicí a vařte do změknutí (cca čtvrt hodinky).

Vše přemístěte do mixéru nebo použijte mixér tyčový a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte mléko a dobře promíchejte.

Dochuťte solí a octem a v horké omáčce krátce prohřejte i fazolové lusky.

Podávejte s bramborem a vejcem, místo vejce se hodí i hovězí maso.


Fazolková omáčka bez mouky