Červená očka s batáty a rajčaty

Na 3 - 4 porce:

  • 160 g červené čočky (lze použít i jiný druh)
  • 220 g batátů (cca jeden ne moc velký kus)
  • 1 cibule
  • 1 plechovka rajčat
  • olej dle potřeby
  • sůl a kmín dle chuti

Čočku propláchněte a dejte vařit. Do hrnce k ní můžete přidat zároveň i na malé kostičky nakrájenou batátu (cca 1 x 1 cm). Vařte do změknutí obojího, trvat to bude tak 10 - 15 minut.

Cibuli nakrájejte na drobné kousky a v pánvi prohřejte malé množství oleje, na němž cibuli osmahněte do zlaté barvy. Poté přidejte uvařenou a scezenou čočku a batáty. Přidejte rajčátka z plechovky, promíchejte, dosolte a ochuťte drceným kmínem. Ten zároveň pomůže, aby čočka byla lépe stravitelná.

Batáty můžete v pánvi vidličkou i lehce rozmačkat, aby se jejich sladká chuť lépe dostala do celého jídla. Přirozeně tak jídlo osladíte, aniž byste museli použít cukr, nicméně pokud máte raději čočku sladší nebo jste třeba měli více kyselá rajčátka, můžete dle chuti dosladit třeba datlovým sirupem.

Doporučujeme servírovat s kouskem kvalitního kváskového chleba, který dopomůže tomu, aby bílkoviny z luštěnin byly plnohodnotné.


Červená očka s batáty a rajčaty