Kynuté lívance

Na lívance:

  • 200 g hladké mouky

  • 200 g polohrubé mouky

  • 20 g droždí

  • 30 g cukr moučka

  • 2 vajíčka

  • 500 ml mléka

  • špetka soli

  • 20 g másla

Na ozdobu:

  • ovoce

  • nízkotučný tvaroh

  • domácí marmeládu

  • oříškovo-kakaovou pomazánku

Odlijeme si 150 ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru a zamícháme. Uděláme kvásek, který za 15 minut mírně vykyne a můžeme ho použít.

Do mísy nalijeme zbytek mléka, přidáme cukr, špetku soli, máslo, vejce a vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, opatrně i kvásek a znovu vymícháme metličkou. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 60 minut vykynout.

Těsta by mělo být jednou tolik. Připravíme si lívanečník nebo obyčejnou pánev, vymažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.

Když jsou kynuté lívance hotové, pomažeme je vyšlehaným polotučným tvarohem, lžičkou marmelády nebo oříškovo-kakaovou pomazánkou a dozdobíme libovolným ovocem 


Kynuté lívance