Na lívance:
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
20 g droždí
30 g cukr moučka
2 vajíčka
500 ml mléka
špetka soli
20 g másla
Na ozdobu:
ovoce
nízkotučný tvaroh
domácí marmeládu
oříškovo-kakaovou pomazánku
Odlijeme si 150 ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru a zamícháme. Uděláme kvásek, který za 15 minut mírně vykyne a můžeme ho použít.
Do mísy nalijeme zbytek mléka, přidáme cukr, špetku soli, máslo, vejce a vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, opatrně i kvásek a znovu vymícháme metličkou. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 60 minut vykynout.
Těsta by mělo být jednou tolik. Připravíme si lívanečník nebo obyčejnou pánev, vymažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.
Když jsou kynuté lívance hotové, pomažeme je vyšlehaným polotučným tvarohem, lžičkou marmelády nebo oříškovo-kakaovou pomazánkou a dozdobíme libovolným ovocem