Jahelník s jablky

Na cca 4 – 6 porcí:

  • 200 g jahel
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • 4 menší jablka (či cca 250 ml přesnídávky)
  • libovolný sirup a skořice dle chuti

Jáhly opláchneme a alespoň dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do omytých jahel přidáme rostlinné mléko, vodu a nahrubo nastrouhaná jablka či přesnídávku. V případě potřeby dosladíme sirupem (či klasickým cukrem) a ovoníme skořicí. Hmotu promícháme – měla by tvořit poměr zhruba 1:2 (jáhly:tekutina). Můžete přidat i pár zrníček z vanilkového lusku.

Směs nalijeme do zapékací misky (lépe ji trošku vymazat, skvěle se hodí například přepuštěné máslo) a pečeme přikryté na 180°C zhruba 60 minut, dokud nebudou jáhly měkké. Pak opečeme ještě několik minut dozlatova bez poklice.

Můžeme doplnit oříšky, medem, různým ovocem dle vlastní fantazie. 


Jahelník s jablky