Na cca 4 – 6 porcí:
Jáhly opláchneme a alespoň dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do omytých jahel přidáme rostlinné mléko, vodu a nahrubo nastrouhaná jablka či přesnídávku. V případě potřeby dosladíme sirupem (či klasickým cukrem) a ovoníme skořicí. Hmotu promícháme – měla by tvořit poměr zhruba 1:2 (jáhly:tekutina). Můžete přidat i pár zrníček z vanilkového lusku.
Směs nalijeme do zapékací misky (lépe ji trošku vymazat, skvěle se hodí například přepuštěné máslo) a pečeme přikryté na 180°C zhruba 60 minut, dokud nebudou jáhly měkké. Pak opečeme ještě několik minut dozlatova bez poklice.
Můžeme doplnit oříšky, medem, různým ovocem dle vlastní fantazie.