Polévka z pečených paprik

Troška té zeleninky v tekuté podobě aneb POLÉVKA Z PEČENÝCH PAPRIK A ZELENINY.

Potřebujeme:

  • 800 g červených paprik
  • 700 g rajčat
  • 1 batát
  • 2 mrkve
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • 100 ml šlehačky 30%
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • hořčičná nebo slunečnicová semínka

Troubu předehřejeme na 180 °C a na plech si připravíme pečicí papír. Rajčata a papriky nakrájíme na půlky, dvě mrkve na čtvrtiny, batát na vetší kostičky a oloupeme dva stroužky česneku. Všechno společně dáme do misky, zalijeme trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Zeleninu rozprostřeme na plech a dáme ji takhle péct přibližně na 20-25 minut. Mezitím nakrájíme šalotky a stroužky česneku najemno.

Po upečení zeleniny rozpálíme v hrnci ghí, šalotku na něm lehce opečeme, dáme na chvilku rozvonět česnek a pak přidáme pečenou zeleninu. Pořádně promícháme, přilijeme vývar, sůl, pepř a necháme pár minut společně povařit. Přidáme hrst nasekané čerstvé bazalky, 100ml šlehačky a hrnec odstavíme z ohně. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Hotovou polévku podáváme s kouskem pečiva, čerstvou bazalkou a hořčičnými semínky nebo slunečnicovými semínky.


Polévka z pečených paprik