Švestková "nutella"

ŠVESTKOVÁ NUTELLA, třeba na chleba ke svačince. 

  • 1500 g zralých vypeckovaných švestek
  • 400 g cukru
  • 140 g 70% čokolády
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 vanilkový cukr nebo lusk

Zralé švestky nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme 10 minut. Pokud nám švestky pustí šťávu, tak jí scedíme.

Ještě teplé švestky částečně nebo úplně rozmixujeme dle preferencí. Potom vmícháme ostatní suroviny. Čokoláda se teplem rozpustí sama. Přikryjeme poklicí a necháme 24 h odležet v pokojové teplotě.

Další den naplníme skleničky připravenou nutelou, zavíčkujeme je a sterilizujeme 20 minut na 80 stupňů klasickým způsobem v troubě.

Tip na zavaření: Do plechu dejte cca 2 cm vody, postavte na něj skleničky. Troubu předehřejte na 80 stupňů, poté vložte plech do trouby. Po 20 minutách vytáhněte, skleničky postavte dnem dolů a nechte vychladnout.


Švestková "nutella"