Koláč z červené řepy

Na plech o velikosti 30x20 cm:

✅ 250 g vařené červené řepy
✅ 200 g tvrdého tvarohu
✅ 3 vejce
✅ 100 g kvalitní hořké čokolády
✅ 250 g másla
✅ 100 g třtinového cukru
✅ 50 g kakaa
✅ 150 g celozrnné špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
✅ 12 g (1 balíček) kypřícího prášku

⭐️ Řepu dejte společně s vejci do mixéru a rozmixujte na pyré. Máslo nakrájejte na několik menších dílů, dejte do misky, která dobře snáší vysoké teploty, a přidejte na kostičky nalámanou čokoládu. Rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně ve vodní lázni na sporáku. Promíchejte, dokud se čokoláda s máslem nespojí. 

⭐️ V míse či nádobě robota poté smíchejte čokoládovou a řepovou směs a postupně zapracujte také najemno nastrouhaný tvrdý tvaroh, kakao, cukr, mouku a kypřící prášek. Výsledné těsto má podobnou konzistenci jako například těsto na bublaninu. Přelijte jej do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. 

⭐️ Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou. 

⭐️ Náš tip: Chcete-li ještě o něco zvýšit nutriční hodnotu koláče, přidejte při servírování krém nabitý bílkovinami – například z tvarohu, ricotty či skyru. Určitě nic nezkazíte ani přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně). 


Koláč z červené řepy