Špaldové loupáčky
doplněné třeba ještě tvarohem a ovocem, budou snídaní, kterou si určitě zamilujete.
Na cca 12 loupáčků potřebujeme:
✅ 150 g hladké mouky
✅ 350 g špaldové mouky (může být celozrnná)
✅ 60 g třtinového cukru
✅ 60 g másla
✅ 300 ml vlažného mléka
✅ Sůl
✅ 30 g droždí
✅ Citronovou kůru
✅ Plátky mandlí
✅ Vejce na potření
✴️Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mléka a mouky a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme spolu s mlékem, cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou na plotně a až bude směs vlažná, smícháme s moukami a kváskem.
✴️ těsto necháme 20 minut kynout a po vykynutí ho rozdělíme na 12 dílků. Z každého vyválíme tenký ovál, který srolujeme do loupáčku. Loupáčky vyskládáme na plech s pečicím papírem a znovu necháme asi 45 minut kynout.
✴️Po vykynutí loupáčky posypeme plátky mandlí, potřeme vajíčkem a pečeme na 170 – 180 stupňů do zezlátnutí (cca 20 minut).