Pomazánka z pečené zeleniny

Pokud se stane  ze zeleniny zažitý standart , zkuste změnit způsob její úpravy , třeba na pomazánku.

 půl červené papriky
 1 středně velká mrkev
 1 palička česneku
 1 lžíce oleje
 80 g másla (nechte povolit)
 1 vejce (není nutné)
 grilovací koření a sůl dle chuti

Papriku rozpulte a vyberte semínka, mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek celý včetně všech slupek rozkrojte na polovinu tak, abyste získali dvě paličky se spoustou okatých stroužků.

-Zapékací misku vytřete troškou oleje a dejte do ní zeleninu. Posypejte grilovacím kořením a solí. Poté upečte dozlatova. Při 180°C by to mělo trvat přibližně čtvrt hodiny. Pokud by se vám zelenina během pečení připalovala, můžete misku překrýt víkem či alobalem.

-Vejce uvařte natvrdo. Upečenou zeleninu nechte chvíli vychladnout a poté vyberte jedlé části. Tzn. z papriky oloupejte slupku a upečené stroužky česneku vyloupejte ze slupky.

-Rozmixujte v mixéru na hladké pyré. Přidejte i změklé máslo a vařená vejce. Opět promixujte. Poté už jen dochuťte solí a nechte chvíli ztuhnout v lednici.

☝️ Pokud nemáte k dispozici vejce, nejsou k funkčnosti receptu nutná a pomazánku tedy můžete udělat i bez nich. Plní však funkci nutriční, neboť dodávají bílkoviny. Alternativně můžete zkusit použít i Lučinu, žervé či tofu nebo Šmakoun. Zeleninu můžete i obměňovat dle stavu zásob.


Pomazánka z pečené zeleniny