V pražských Holešovicích vyvrcholilo v pátek 24. května soutěžní klání malých kuchařů zaměřené na zdravé a udržitelné vaření. Finalisté ze základních a mateřských škol i dětských domovů a organizací soupeřili v pěti kategoriích. Vítězové si rozdělili věcné a zážitkové ceny v hodnotě 110 000 Kč.
Do letošního 12. ročníku finále Zdravé 5 se zapojilo 550 týmů a šlo tak o nejsilnější ročník v historii této soutěže. V rámci prvního kola vařily tříčlenné týmy své originální a zdravé pokrmy pod vedením pedagoga. Odborná porota a veřejnost pak na základě fotografií a příběhu každého týmu vybrala patnáct finalistů.
Na Velké Finále do Chefparade v pražských Holešovicích dorazili účastníci z celých Čech i Moravy připraveni na soutěžní úkoly. Školkové a prvostupňové děti chystaly vtipné jednohubky a připravovaly estetický a zdravý talíř. Ve druhé polovině dne soutěžili starší školáci, kteří pekli domácí pizzu a odpovídali v soutěžním kvízu o zdravém stravování.
„Chceme touto soutěží děti vést ke zdravému stravování zábavnou a nenásilnou formou. Navíc letos měly za úkol spotřebovat všechny suroviny z nákupu, takže je učíme také při vaření neplýtvat,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. „Máme velkou radost, že se každý rok hlásí více týmů a na finále dorazí často i z velké dálky. A jsme opět ohromeni kulinářskými dovednostmi malých kuchtíků i nadšením všech pedagogů.“
Poté následovalo hodnocení porotců. Všichni finalisté se mohli těšit z výhry v celkové hodnotě 110 000 Kč, kterou si rozdělili podle svého umístění. Je pouze na nich, zda se rozhodnou využít finanční prostředky na vybavení školní kuchyně, nebo se rozhodnou pro společný zážitek.
VÍTĚZNÉ TÝMY
Kategorie mateřské školy: Tým Duhovky – Základní škola a Mateřská škola Bečov
Kategorie základní školy 1.–2. třída: Tým Tři M. – Základní škola Peruc
Kategorie základní školy 3.–5. třída: Tým KU-Lišáci – Základní škola Comenius
Kategorie základní školy 2. stupeň: Tým Slovácké kuchtinky – Základní škola a Mateřská škola Uherské Hradiště
Kategorie dětská zařízení: Tým Šampioni ze Zastávky – NZDM Zastávka, charita Most
V kategorii školek zvítězil tým Berušek z Bečova. Mezi nejmladšími školáky si odneslo zlato družstvo Tři m. ze ZŠ Peruc a v kategorii 3.–5. tříd patří první místo KU-lišákům ze ZŠ Comenius. Z druhostupňových dětí pak porota nejlépe hodnotila Slovácké kuchtinky ze ZŠ a MŠ Větrná v Uherském hradišti. A v poslední kategorii dětských zařízení si první příčku vysoutěžili Šampioni ze Zastávky z NZDM Zastávka Charity Most.
„Soutěž Zdravá 5 nás neskutečně ohromila. Děti si soutěž opravdu užily. Vařit před porotou pro ně byl zážitek, který se jim běžně nenaskytne. Nesmírně si vážíme toho, že jsme se do finále dostaly, a ještě krásnější překvapení bylo vyhrát naši kategorii. Moc děkujeme celému týmu Zdravé pětky za uskutečnění této úžasné soutěže,“ uvádí Jana Konečná ze ZŠ Větrná v Uherském Hradišti.
V odborné porotě usedli experti společnosti Albert: Jitka Götzová, ředitelka oboru bezpečnosti potravin, Ondřej Horák, vedoucí oddělení informačního centra bezpečnosti potravin, Martin Bouma, ředitel distribučního centra Klecany a Hradec Králové, Anička Malenová, manažerka kvality potravin a Nikola Semeráková za oblast food waste a operativu. Doplnili je influencerka Štěpánka Cimlová, kuchař Zero-waste kantýny Standa Vaněček a v neposlední řadě za tým Nadačního fondu Albert koordinátorky projektů Kristýna Bernatová a Silvie Zavřelová, lektorka a zdravotní sestra Jitka Pokorná, pedagožka a lektorka Barbora Pavlíková a manažerka Nadačního fondu Albert Alena Paldusová.
Za 12 let se soutěže zúčastnilo více než 11 tisíc mladých kuchařů ze všech koutů České republiky. Každý školní rok projde vzdělávacím programem Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje školám zdarma, více než 30 tisíc dětí.