Zájem a radost v Úpici

Se zájmem a radostí proběhla výuka "Párty" s žákyněmi 7. tříd v ŽS Úpice.  Děvčata se v diskusi rozpovídala o domácích specialitách. Probíralo se téma čerstvosti a lokálnosti potravin. Z toho vyplynulo, že každý kraj a území má jiné zvyklosti a speciality. Téma nakládaného zelí, jako zdroj vitamínu C a probiotik přes zimu bylo inspirací pro žákyni z Vietnamu. Ta přislíbila naučit ostatní žáky v dalších hodinách vaření závitky z nakládaného zelí. Žákyně, jejíž rodiče jsou vegetariáni, se s námi podělila o oblíbenost luštěnin v jejich rodině. Dostali jsme se i k tématům vyváženosti stravy a oblíbené cizině jako zdroji vlákniny, minerálů, vitamínů a cenných bílkovin. Při výuce jsem vařili salát Quinoa, tousty caprese a ovesnou kaši s tvarohem. Jako nápoj byla nabídnuta zázvorová limonáda. Vše velmi chutnalo a bude od žákyň zařazeno i do domácího pohoštění. 


Zájem a radost v Úpici