Trhané kuřecí maso se zeleninovou salsou

Trhané maso je hitem poslední doby a my naprosto chápeme proč. Můžete ho totiž servírovat jako hlavní jídlo i jako rychlou svačinu, je v něm dostatek bílkovin, aby byla svačina správně sytá, a navíc je to obrovská dobrota! Připravili jsme pro vás variaci, kdy si společně s masem upečete i zeleninovou salsu, kterou pak můžete použít jako náplň a dodat tak masu další chuťový rozměr.

 

Na 4 porce:  

·       4 vykoštěná kuřecí stehna (cca 800 g)

·       100 g pórku (10 cm špalíček)

·       100 g batátů (1/3 středně velkého kusu)

·       10 cherry rajčátek

·       1 lžička hrubozrnné hořčice

·       sůl a pepř dle chuti

 

Kuřecí maso osolte a opepřete. Zapékací mísu zlehka vytřete tukem a na dno dejte zeleninu nakrájenou na kolečka či kostičky. Na zeleninu položte okořeněné maso. Podlijte zhruba 100 ml vody, přiklopte poklicí a pečte v troubě rozpálené na 180°C přibližně 1,5 – 2 hodiny.

Pečení masa doporučujeme protáhnout trošku více, než jste zvyklí u běžného pečení, aby se krásně rozpadalo na vlákna a dobře se trhalo. Takto upečené maso vyndejte z mísy, slijte šťávu (můžete ji použít jako vývar do polévky či omáčky) a zbylou zeleninu rozmačkejte nebo rozmixujte na zeleninovou salsu. V závěru do ní vmíchejte ještě lžičku hrubozrnné hořčice, aby měla příjemnou sladkokyselou chuť.

Maso servírujte například v bagetě nebo tortille, za doprovodu listového salátu a zeleninové salsy. Moc dobré je trhané maso také s bramborovou kaší.  


Trhané kuřecí maso se zeleninovou salsou