Jahodová žemlovka

Ingredience:

  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1-2 lžičky medu
  • 20g strouhaného kokosu
  • cca 100 ml mléka
  • 6 - 8 plátků toustového chleba
  • cca 150 g jahod
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička másla + na vymazání pekáčku

V misce smícháme žloutek s medem, přidáme tvaroh a kokos a promícháme (bílek zatím necháme stranou). Mléko spolu s máslem dáme ohřát. Z toustového chleba ořízneme kůrky. Jahody nakrájíme na plátky nebo drobné kostičky. Menší zapékací misku vymažeme máslem. Toustový chléb namáčíme do vlažného mléka s máslem a vyložíme jím dno misky. Na chléb rozprostřeme polovinu tvarohové směsi, na ní polovinu nakrájených jahod a znovu vrstvení zopakujeme. Zakončíme vrstvou chleba.

V plecháčku svaříme cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšleháme sníh, do kterého pomalu zašleháme cukrový sirup. Pak sníh rozprostřeme navrch žemlovky a dáme péct do rozpálené trouby asi na 20 min. 180 st.


Jahodová žemlovka