Kynuté lívance

Kynuté lívance:

 200 g hladké mouky
 200 g polohrubé mouky
20 g droždí

 30 g cukr moučka
2 vajíčka

 500 ml mléka
 špetka soli
 20 g másla

Na ozdobu:
✅ ovoce
✅ nízkotučný tvaroh
✅ domácí marmeládu

 oříškovo-kakaovou pomazánku

⭐️ Odlijeme si 150 ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru a zamícháme. Uděláme kvásek, který za 15 minut mírně vykyne a můžeme ho použít.

⭐️ Do mísy nalijeme zbytek mléka, přidáme cukr, špetku soli, máslo, vejce a vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, opatrně i kvásek a znovu vymícháme metličkou. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 60 minut vykynout.

⭐️ Těsta by mělo být jednou tolik. Připravíme si lívanečník nebo obyčejnou pánev, vymažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.


⭐️ Když jsou kynuté lívance hotové, pomažeme je vyšlehaným polotučným tvarohem, lžičkou marmelády nebo oříškovo-kakaovou pomazánkou a dozdobíme libovolným ovocem.


Kynuté lívance